language

Filosofie

 Als ik mezelf zou moeten omschrijven, zou de benaming filosoof me aardig benaderen, dus vandaar deze pagina! 

In het dagelijks spraakgebruik wordt de term filosofie gebruikt om elke vorm van wijsheid of levensbeschouwing aan te duiden (zoals in "iemands filosofie") of iemands uitgangspunten (zoals in "het sluit niet aan op de filosofie achter dit plan"). 
Voor sommigen is de definitie van filosofie eenduidig, terwijl de definitie voor anderen zelfs een filosofisch probleem vormt.
We kunnen zeggen dat het de studie is van de betekenis en waarheid van ons denken en onze overtuigingen wat betreft  de meest algemene en universele aspecten van het bestaan (heelal, entiteiten of subjecten, objecten of dingen, en hun relatievormen)
 

Filosofie is ook bestuderen van de opvattingen, visies en theorieën van andere filosofen
. Een filosoof zal de dingen van andere filosofische tradities bekritiseren, sommige dingen zal hij overnemen en/of corrigeren. Andere zal hij afwijzen. 

Het domein van filosofie bestond eerst uit "alle intellectuele inspanningen".
 Nu sinds lang heeft het de betekenis van  studie van abstracte niet-experimentele intellectuele inspanning. 

Filosofen zijn uniek in de mate waarin zij van mening verschillen over het domein en de definitie van hun vakgebied. De manieren die in het verleden in de filosofie zijn gebruikt om vraagstukken op te lossen zijn zeer verschillend; sommige  argumenten kunnen tot de wetenschap worden gerekend omdat ze bijvoorbeeld overeenkomen met methoden in de wiskunde, terwijl andere argumenten er meer op gericht zijn bepaalde hypothesen omver te werpen door zich te beroepen  op de alledaagse waarneming.





De filosofie houdt zich dus bezig met dezelfde objecten als heel veel andere wetenschappelijke disciplines, maar verschilt  van deze disciplines doordat zij haar eigen benadering hanteert,              
       waarin het geheel van het "Zijn" en het zoeken naar een allesomvattende samenhang centraal staan. !!!!      
Het denken wordt in de filosofie als het eigenlijke middel gehanteerd, in tegenstelling tot wat bij religie en kunst het geval is; hierbij wordt in de eerste plaats een beroep gedaan op gevoel en geloof. Anderzijds is het juist zo dat de filosofie - met name in de geschiedenis ,vaak zeer nauw verweven was met andere wetenschappen die als het ware in de filosofie besloten lagen, en ook met kunst en religie. Vooral in de Westerse geschiedenis is hier later verandering in gekomen.


Oorspronkelijk betekende filosofie  eenvoudig: "liefde voor wijsheid".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten